Objavljene knjige

thursday

Čovjek koji je bio Četvrtak

roman, 2020.

FANTASTIČNA, UZBUDLJIVA, URNEBESNA I ISTINSKI DIRLJIVA PRIČA

Jako je teško kategorizirati knjigu ČOVJEK KOJI JE BIO ČETVRTAK. Moglo bi se reći kako je to očaravajuća pustolovna priča o ubojitim zločincima i sjajnim policajcima; no, bilo je i za očekivati da će autor priča o ocu Brownu ispričati detektivsku priču posve drugačiju od svih ostalih. Na toj je razini, stoga, ČOVJEK KOJI JE BIO ČETVRTAK ostvario izniman uspjeh; ako ništa drugo, to je veličanstveno remek djelo u području napete književnosti.

No, čitatelj će uskoro otkriti kako je ova knjiga mnogo više od toga. Nošen na silovitoj bujici priče Chestertonovim prekrasnim produhovljenim stilom, uskoro će uvidjeti kako je odnesen u znatno dublje vode nego što mu je bila namjera; a potpuno nepredvidljivi rasplet pokazat će se i za modernog čitatelja, jednako kao i za tisuće drugih još od 1908. godine kada je knjiga bila prvi put objavljena, neizbježnim i potresnim iskustvom, kada istražitelji napokon otkriju tko je Nedjelja.


… novi prijevod na hrvatski jezik …

PROČITAJ VIŠE


»Otkrio je činjenicu koja je svim romanticima poznata — da se avanture događaju na suhoparne dane, a ne na sunčane. Kada je žica monotonije najčvršće zategnuta, tada ona puca stvarajući zvuk nalik pjesmi.«

Napoleon od Notting Hilla