Objavljene knjige

Heretici

Heretici

eseji, 2019.

Gilbert Keith Chesterton, “princ paradoksa”, u ovoj je kolekciji, koju čini dvadeset eseja i članaka s početka dvadesetog stoljeća, pokazao najbolju stranu svoje dosjetljivosti. Fokusirajući se na “heretike” — one koji se diče svojom nadmoćnošću prema kršćanskim idealima — Chesterton procjenjuje ugledne ličnosti iz svijeta književnosti i umjetnosti koji spadaju u tu kategoriju. Uzori poput Rudyarda Kiplinga, Georgea Bernarda Shawa, H. G. Wellsa te Jamesa McNeilla Whistlera dolaze pod autorov ispitivački pogled, gdje se susreću s ravnopravnim mjerama njegove svojstvene mudrosti i humora.

Osim britke procjene dobro poznatih pojedinaca (“G. Rudyard Kipling i prikazivanje svijeta malim” te “G. H. G. Wells i divovi”), ti eseji sadrže opažanja o širem svijetu. “O papučama i jednostavnosti,” “Znanost i divljaci,” “O izvjesnim modernim piscima i instituciji obitelji,” “O pomodnim romanopiscima i pomodnom okruženju,” te “Romanopisci sirotinjskih četvrti i sirotinjske četvrti” odražavaju glavne teme kojima se Chesterton bavio tijekom života. „Heretici“ su pobudili bijes nekih kritičara zbog osuđivanja suvremenih filozofija, bez istovremenog pružanja alternativa; autor je odgovorio nekoliko godina kasnije s pratećim sveskom, „Pravovjerjem“. Podrugljive, vesele i velikodušne, obje su knjige vrhunski Chesterton. Ova je knjiga istovremeno i lako štivo i teško štivo. Ali Chesterton uspijeva pokazati, između ostalog, kako naše nove hereze 21. stoljeća zapravo i nisu nove, budući da se s većinom njih suočava i on sam.

… prvi prijevod na hrvatski jezik …

PROČITAJ VIŠE


»Otkrio je činjenicu koja je svim romanticima poznata — da se avanture događaju na suhoparne dane, a ne na sunčane. Kada je žica monotonije najčvršće zategnuta, tada ona puca stvarajući zvuk nalik pjesmi.«

Napoleon od Notting Hilla