Najnoviji ‘Heretici’ o ‘božanskoj neozbiljnosti’

11. ožujka 2019.

Stigao je taj dan. Na policama knjižara i među nas Hrvate stigli su ‘Heretici’ i to ne bilo kakvi, već knjiga katoličkog klasika Gilberta Keitha Chestertona, princa paradoksa i apostola zdravog razuma. Za to je zaslužna Nakladna zadruga Ognjišta koja je na istome ovome mjestu, u sklopu Hrvatske katoličke mreže, krajem veljače već najavila konačno prvo hrvatsko izdanje ove knjige u prijevodu dr. sc. Zrinka Dragun, a s njima su mrežne stranice HKM-a – podsjećamo i na to – započele ovu vrijednu suradnju s prvim danom građanske 2019. godine.

U ‘Hereticima’, kroz 20 eseja i članaka, Chesterton (1874. – 1936.) je pokazao najbolju stranu svoje dosjetljivosti fokusirajući se na one koji se diče svojom nadmoćnošću prema kršćanskim idealima. Procjenjujući svoje suvremenike, ugledne osobe – književnike i umjetnike – on ih suočava s ravnopravnim mjerama i činjenicama prepoznatljive čestertonijanske mudrosti i humora.

Naslovi su očekivano chestertonovski, poput, “O papučama i jednostavnosti,” “Znanost i divljaci” te “Romanopisci sirotinjskih četvrti i sirotinjske četvrti”. Knjiga je pobudila bijes kritičara jer je misao G. K. Chestertona osuda suvremenih filozofija, bez pružanja alternativa.

Istovremeno knjiga je i lako i teško štivo, poručuje ovaj zagrebački nakladnik koji je odnedavno otvorio svoje prostore u zagrebačkoj Dubravi, točnije prvu knjižaru Chestertonovih djela u Hrvatskoj, o čemu smo nedavno pisali, te najnovije; postali su dio velike obitelji Kluba ljubitelja Gilberta Keitha Chestertona.

Osim što su početkom ožujka, eto, objavili jednu od njegovih najboljih knjiga postali su u isto vrijeme i punopravni član The American Chesterton Society – Society of Gilbert Keith Chesterton. To je još jedna lijepa priča koja se događa u Hrvatskoj zahvaljujući ovome velikanu katoličke misli, ali i – nadamo se i molimo – uskoro i blaženiku.

Mi vas sada ostavljamo da u miru pročitate jedno ‘heretičko poglavlje’ iz tog najnovijeg izdanja kroz koje Chesterton uspijeva pokazati, između ostalog, kako nove hereze 21. stoljeća zapravo i nisu nove, budući da se s većinom njih suočavao i on sam.

(izvor: hkm.hr)