Uskoro!

Marie Belloc Lowndes - Priča o Ivy

Ivy

Naslov: Marie Belloc Lowndes - Priča o Ivy
Naslov originala: Marie Belloc Lowndes - Story of Ivy (1927.)
Nakladnik: Ognjište, Zagreb
Godina izdanja: 2020.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 300
Format: 15 x 21 cm
Cijena: 126,00 kuna (besplatna dostava RH)
Cijena uz rezervaciju: 105,00 kuna (besplatna dostava RH)


UZ SVAKU REZERVIRANU KNJIGU
POKLON IZNENAĐENJA!

REZERVIRAJ KNJIGU

Zanimljivost: Marie Belloc Lowndes bila je sestra Hilairea Belloca, najboljeg prijatelja Gilberta Keitha Chestertona, a poznata je i po svome romanu "Stanar" o ubojstvima Jacka Trbosjeka.

Recenzija u časopisu The Spectator 1927. najavila je ovaj roman kao "jednu od najboljih priča gđe. Lowndes, koja sadrži snažnu notu misterije i skandala, a ipak nam donosi i mnoštvo izvrsnih karakterizacija te pronicljive osvrte na moderni život."

Prema ovome je romanu 1947. godine snimljen film Ivy, koji je režirao Sam Wood, a glavnu je ulogu igrala Joan Fontaine.

Film je najavljen riječima: Tako slatka … tako lijepa … tako ljupka … ali tako neizmjerno ZLA!!!


Ukoliko želite rezervirati knjigu popunite obrazac

Citati iz knjige:

»Ja ne volim tvoju malu prijateljicu«, reče ona odlučno, »pažljivo sam ju promatrala od njezina dolaska u četvrtak poslijepodne, premda se čini kako je tek danas poslije ručka otkrila moju nazočnost. Kad sam prošle godine bila preko u Americi, upravo su bili smislili oznaku za takve mlade dame koje stalno nastoje prisvojiti sve, što god uspiju: 'kopačima zlata' naziva se ova vrsta tamo preko, Mary. Ja znam što govorim.«
»Kako to možeš znati?«
»Instinkt, draga. Kad bih bila na tvome mjestu, ja bih se po mogućnosti što prije nastojala riješiti krasne gospođe Lexton.«


Ivy jako voli novac, odnosno, rado ga troši. Ona je zaista ludo rasipna. Pleše kao luda, i članica je dvaju najskupljih noćnih klubova u gradu. Ona je i kriva, što je Jervisov kapital tako brzo nestao.


»Ja ne vjerujem da je gospođa Lexton kriva što se svi muškarci zaljubljuju u nju. To valjda leži u ljudskoj prirodi ...«
Na to primijeti Joan Rodney oštrim tonom:
»Ljudskoj je prirodi blisko, ali ako je tako;
Nije li ljudska priroda pala nisko ...«


Za slučaj da ste prepoznali ime, da, Marie Belloc Lowndes bila je starija sestra Hilairea Belloca. Prilično produktivna spisateljica, napisala je brojne kriminalističke romane, a "Priča o Ivy" bila je nedvojbeno jedan od najpopularnijih te se pojavila i u drugim medijskim oblicima, uključujući film.
U knjizi, dakle, susrećemo Ivy Lexton, udanu za Jervisa Lextona, oboje u prilično lošoj situaciji jer novac troše kao da ne postoji sutra. Jervis, koji je prilično lijen, potječe iz stare, ugledne obitelji čiji je otac prokockao obiteljsko nasljeđe, a Ivy je jedna od onih žena koje traže jedino dobru zabavu i obilje novca, a k tome žele i da se svi muškarci sjate oko njih.
Izvrsno napisana knjiga odličnog zapleta, u kojemu se radnja razvija do ubojstva, nakon čega slijede posljedice zločina (uključujući sudski proces) te konačni zaključak. Otpočetka znamo identitet ubojice i razloge zbog kojih je počinjen taj gnusni čin, pa se roman stoga fokusira na psihologiju likova, što je doista bio autoričin zaštitni znak.


Ja ne vjerujem da je gospođa Lexton kriva što se svi muškarci zaljubljuju u nju. To valjda leži u ljudskoj prirodi ...

Marie Belloc Lowndes: Priča o Ivy