NAPOLEON OD NOTTING HILLA #1

by Hrvoje

Zanimljivosti o knjizi Napoleon od Notting Hilla koju je napisao Gilbert Keith Chesterton: Radnja romana Napoleon od Notting Hilla Gilberta Keitha Chestertona, napisanog 1904. godine, započinje u gotovo nepromijenjenom Londonu 1984. godine. Iako je radnja romana smještena 80 godina u budućnost, zapravo je smještena u alternativnu stvarnost vremena u kojemu je sam Chesterton živio, bez tehnološkog napretka i promjena u klasnom sustavu ili stavovima. Chesterton priču izgrađuje na ideji o bezličnoj vladi, koja je sasvim zadovoljna upravljanjem državom pomoću nasumce izabranog kralja, koji predstavlja samo figuru.

Utjecaj: Poznato je, da se je Michael Collins, vođa Uskršnjeg ustanka za irsku neovisnost od britanske vlasti, divio ovoj knjizi. Postoje i nagađanja kako je godina u kojoj započinje radnja romana Napoleon od Notting Hilla potaknula odabir godine za radnju romana Georgea Orwella 1984. Roman Napoleon od Notting Hilla citiran je i na početku romana Neila Gaimana Neverwhere.

Poznati SF i fantasy pisac Neil Gaiman veliki je Chestertonov poklonik te je nadahnuće za svoj roman Neverwhere i istoimenu BBC-jevu seriju pronašao u Chestertonovom romanu “Napoleon od Notting Hilla”.

Opisao je to sljedećim riječima: “Sve je počelo s Londonom. Ne sa stvarnim Londonom, ne zapravo, već s verzijom Londona o kojoj sam čitao u Napoleonu od Notting Hilla. Chestertonov ludi kralj Auberon (je li doista lud?) govori o londonskim lokacijama kao o mističnim i magičnim mjestima, izmišljajući povijest u hodu. Bilo je to uzbudljivo i smiješno, i zbog toga su imena londonskih četvrti djelovala čarobno.”

I Napoleon od Notting Hilla, kao i Chestertonov Čovjek koji je bio četvrtak spominju se u video igrici iz 2000. godine, Deus Ex.

Continue Reading