Istražiteljski klub

by Hrvoje

Istražiteljski klub

Istražiteljski klub osnovala je 1930. godine skupina britanskih pisaca kriminalističkih romana, uključujući Agathu Christie, Dorothy L. Sayers, Ronalda Knoxa, Freemana Wills Croftsa, Arthura Morrisona, Johna Rhodea, Jessieja Rickarda, baronesu Emmu Orczy, R. Austina Freemana, G. D. H. Colea, Margaret Cole, E. C. Bentleyja, Henryja Wadea i H. C. Baileyja. Anthony Berkeley bio je najzaslužniji za pokretanje kluba, dok je prvi predsjednik bio G. K. Chesterton. Izmislili su i inicijacijski ritual sa zakletvom, koju je najverojatnije napisao Chesterton ili Dorothy Sayers, a klub je održavao redovne večernje sastanke u Londonu.

Smjernice – Osim večernjih susreta i međusobnog pomaganja oko tehničkih aspekata u njihovim individualnim djelima, članovi kluba složili su se da će se čvrsto držati etičkog kodeksa u svome pisanju, kako bi čitateljima pružili poštenu priliku da otkriju krivca. Ta pravila poštene igre sažeo je jedan od članova, Ronald Knox, u uvodu jedne antologije detektivskih priča. Ona nikada nisu zamišljena kao ništa više od smjernica, pa ih svi članovi nisu uzimali za ozbiljno.

Prvi američki član (iako je tada živio u Ujedinjenom Kraljevstvu) bio je John Dickson Carr, a u članstvo je izabran 1936. godine.

Klub i dalje postoji, iako su pravila poštene igre postala znatno ležernija.

Brojna su djela objavljena pod pokroviteljstvom kluba; većinu ih je napisalo više članova kluba, tako da je svaki napisao jedno ili više poglavlja.

Zakletva – »Obećaješ li da će tvoji detektivi dobro i propisno istraživati zločine koji su im dodijeljeni, koristeći pri tome one umne sposobnosti koje si im po svojoj želji udijelio, a ne oslanjajući se niti koristeći božansko otkrivenje, žensku intuiciju, mumbo jumbo, smicalice, slučajnosti, ili Božje djelo?«

Predsjednici

  • G. K. Chesterton (1930.-1936.)
  • E. C. Bentley (1936.-1949.)
  • Dorothy L. Sayers (1949.-1957.)
  • Agatha Christie (1957.-1976.)
  • Lord Gorell (1957.-1963.)
  • Julian Symons (1976.-1985.)
  • H. R. F. Keating (1985.-2000.)
  • Simon Brett (2000.–2015.)
  • Martin Edwards (2015.-)

Lord Gorell je dijelio predsjedništvo s Agathom Christie, koja je pristala preuzeti ulogu predsjednika, pod uvjetom da se imenuje i supredsjednik koji će biti zadužen za spise kluba.

Continue Reading
Your email address will not be published.