Frances Chesterton

by Hrvoje

Frances Chesterton

Frances Chesterton, rođena kao Frances Alice Blogg (1869.–1938.) bila je engleska autorica stihova, pjesama i školskih predstava. Bila je supruga G. K. Chestertona te je imala veliku ulogu u njegovoj karijeri kao njegov prepisivač i osobni menadžer.
Frances je rođena 28. lipnja 1869. godine, kao prvo od sedmero djece Georgea Williama Blogga i Blanche Keymer. Školovala se u naprednoj školi za dame na Fitzroy Square-u, koju su vodile Rosalie i Minna Praetorius, te u visokoj školi Notting Hill. Otac joj je umro kada je imala četrnaest godina. Kasnije je pohađala i St. Stephen koledž, gdje se dvije godine obučavala za učiteljicu. Podučavala je vjeronauk u Anglikanskoj crkvi u Bedford Park-u. Ondje je postala izuzetno zaokupljena svojim vjerskim životom, čitajući Bibliju i zavjetujući se svecima. Godine 1895. Frances je počela raditi kao tajnica i administratorica u Nacionalnoj obrazovnoj uniji roditelja. Ondje je radila na planiranju i organiziranju konferencija, održavanju govora, i uređivanju njihovih publikacija, sve do svoga braka s G. K. Chestertonom.
Gilberta Keitha Chestertona prvi je put upoznala 1896. godine, a za njega se udala 28. lipnja 1901. godine u St. Mary Abbotsu, u Kensingtonu. Čitavo vrijeme tijekom njihovog braka, Frances ga je poticala na pisanje. Stavivši svoje obveze prema suprugu na prvo mjesto, učinkovito je radila kao njegov menadžer, vodeći dnevnik njegovih sastanaka i upravljajući njegovim financijama, pregovarajući u njegovo ime s izdavačima te zapošljavajući mu daktilografe.
G. K. Chesterton divio se Francesinoj vjeri i načinu na koji ju je živjela čitajući Bibliju, podučavajući vjeronauk i brinući se o bolesnima i starima. Frances ga je upoznala s Presvetim Trojstvom i Isusom. U poemi G. K. Chestertona, Balada o Bijelom Konju, on odaje Frances priznanje za taj učinak u njegovom životu, otkrivajući kako je ona bila razlog njegovog preobraćenja i činjenice da sada poznaje Isusa.
“Stoga ove rime donosim tebi
Koja si križ donijela meni.”
Frances je primljena u Katoličku crkvu 1. studenog 1926. godine, četiri godine nakon svoga muža. Tijekom njihovog braka, Francesina je vjera prošla iskušenja dok se suočavala s bratovim samoubojstvom, no Chestertoni su u teškim razdobljima jedno drugome pomagali održati odnos s Isusom.
Frances je žudjela za velikom obitelji; no, zbog neplodnosti, nije mogla donijeti nijedno dijete na svijet. Ta je praznina bila ispunjena nadom, koju je tražila kroz Isusovo rođenje. Božićna scena Majke Marije koja drži Isusa bila je slika za kojom je čeznula i koja je nadahnula božićnu temu u njezinim djelima. Često je opisivala ručice i nožice maloga Isusa. Svakog je Božića napisala pjesmu za njihovu božićnu čestitku, od kojih je jedna, “Koliko je daleko do Betlehema?”, kasnije bila objavljena kao hvalospjev “Je li Betlehem daleko?”.
Godine 1909. Chestertoni su se preselili u Beaconsfield, u Buckinghamshireu, gdje su živjeli do svojih smrti. Ona je postala udovica 14. lipnja 1936. godine, a umrla je 12. prosinca 1938. godine.
Na temelju njene oporuke osnovana je humanitarna ustanova Frances Alice Chesterton koja podržava rad Rimokatoličke crkve u župi Beaconsfielda.

***

“Za Chestertona je ideja uzvišene ženstvenosti bila utjelovljena u Frances. Rekao je prijateljici, Fredi Riviere, kako mu je posebno drag jedan neobično smješten prozor u njihovoj kući: ‘Sviđa mi se taj prozor. Kada joj svjetlo padne na kosu, ono daje Frances aureolu zbog koje izgleda poput onoga što zaista i jeste.’”

Joseph Pearce “Mudrost i nedužnost”

***
“Bog te je stvorio vrlo pažljivo,
Odvojio je zvijezdu za to,
Obojao ju je u zeleno i zlatno s poljanama
I okružio ju je aureolom sunčeve svjetlosti;
Naselio ju je kraljevima, narodima, republikama,
I onda je stvorio tebe, vrlo pažljivo.
Sva je priroda Božja knjiga, ispunjena Njegovim grubim skicama za tebe.”

Pjesma koju je Gilbert Keith Chesterton napisao za Frances Blogg, svoju buduću ženu

***

“Govoreći o svojoj ženi, Gilbert je iskreno zapisao kako se u nju zaljubio na prvi pogled. Ona je gledala pravo u njega tijekom razgovora, a on je sam sebi rekao: ‘Ako ću imati išta s ovom djevojkom, trebao bih pred njom pasti na koljena: ako joj se obratim, ona me nikada ne će obmanuti: ako ju zavolim, nikada se ne će poigravati sa mnom: ako joj poklonim svoje povjerenje, nikada me ne će izdati: ako ju budem čuvao u mislima, ona me nikada ne će zaboraviti.’”

Joseph Pearce “Mudrost i nedužnost”

***

Gilbert Keith Chesterton bio je neizlječivi romantičar te je proveo godine i godine svoga života udvarajući svojoj ženi, Frances – zapravo, još dugo nakon što su se oženili.

A ovo joj je napisao u pismu, dok mu je još bila zaručnica:

“OVDJE PRESTAJE MOJE DOSADAŠNJE POSTOJANJE. UZMI GA: DOVELO ME JE K TEBI.”

***

28. lipnja 1869. rođena je Frances Chesterton, supruga Gilberta Keitha Chestertona! Istoga datuma 1901. godine su se i vjenčali. Vjenčali su se na Francesin rođendan, kako bi Gilbert imao samo jedan datum koji će zaboravljati.

***

“Ne mogu tvrditi, da mogu ponuditi bilo kakvo detaljno objašnjenje uznemirenosti tvoje majke, ali priznajem kako me to previše ne iznenađuje. Vidiš, kako stvari stoje, meni je poznat jedan faktor u tome slučaju, i to jedini, kojega si ti potpuno nesvjesna. Ja poznajem tebe … znam jednu stvar zbog koje se osjećam čudno pred tvojom majkom – znam vrijednost onoga što joj oduzimam. Osjećam se (u nekom čudnom trenutku) poput anđela smrti.”

Dio pisma kojim je Gilbert Keith Chesterton zaprosio Frances Blogg

***

U srpnju 1938. godine, dvije godine nakon smrti Gilberta Keitha Chestertona, njegova je supruga Frances napisala u pismu:

“Sve mi je teže nastaviti. Osjećaj da mu više nisam potrebna gotovo je neizdrživ. Kako ljubavnici vole, kada više nemaju jedno drugo? Mi smo uvijek bili ljubavnici.”

Umrla je u prosincu 1938. godine.

Continue Reading
Previous Article