Chesterton i njegov otac Brown

by Hrvoje

Chesterton i njegov otac Brown

Otac Brown je izmišljeni detektiv kojega je 1910. godine stvorio veliki engleski čovjek od pera Gilbert Keith Chesterton. Poput Sherlocka Holmesa, on je zasnovan na stvarnoj ličnosti: u Holmesovom slučaju to je bio Dr. Joseph Bell, jedan od profesora koji su Arthuru Conanu Doyleu predavali u medicinskoj školi. U slučaju dobroga oca, radilo se o stvarnom katoličkom svećeniku imena John O’Connor.
Prema predaji Chesterton je upoznao O’Connora 1903. godine u domu zajedničkog prijatelja. Njih su dvojica otišla zajedno u šetnju po jorkširskoj vrištini. Razgovor im je skrenuo na zločine i grijeh. Chesterton je shvatio, da su svećeničke dužnosti ovoga naoko naivnog pripadnika crkve dovodile u dodir sa zlom u zastrašujućem opsegu.
Kada su se vratili, dva studenta s Cambridgea, koji su ondje također bili gosti, za vrijeme O’Conno-rove odsutnosti iz sobe komentirali su kako im O’Connor djeluje kao dobronamjerna, ali naivna budala koja ne zna ništa o stvarnome zlu u svijetu. Chesterton, koji je poslije rekao kako se još uvijek gotovo tresao zbog nekih stvari koje mu je O’Connor ispri-čao, postao je istoga trena oduševljen književnim mogućnostima toga paradoksa; naoko bezazlenog svećenika koji zna više o stvarnim zločinima od većine kriminalaca, dok dva nevina djeteta ismijavaju njegovu prividnu nevinost. U stvarnosti, bio je on nevin poput golubice, ali mudar poput zmije.
Sedam godina kasnije (Chesterton nije imao običaj činiti stvari u žurbi) prva zagonetka oca Browna, ‘Plavi križ’, bila je objavljena u časopisu The Storyteller (rujanski broj, 1910.).

Continue Reading
Your email address will not be published.