Gilbert Keith Chesterton

by Hrvoje

Gilbert Keith Chesterton

(* 29. svibnja 1874. Campden Hill
† 14. lipnja 1936. Beaconsfield)

Gilbert Keith Chesterton rođen je u Campden Hillu. Školovao se najprije u poznatoj Školi sv. Pavla, a zatim na učilištu Slade School of Art, koje je pripadalo Londonskom sveučilišnom koledžu, u namjeri da postane ilustrator. Pohađao je i satove književnosti na University Collegeu, no nije završio nijedan fakultet.
Godine 1896. počeo je raditi za londonskog izdavača, Redway i T. Fisher Unwin, gdje je ostao sve do 1902. godine. Tijekom tog razdoblja započeo je pisati svoja prva honorarna djela kao novinar i književni kritičar. Godine 1901. oženio se s Frances Blogg te je s njom ostao do kraja svog života. Godine 1902. »Daily News« mu je dao tjednu kolumnu, a zatim 1905. godine dobiva tjednu kolumnu u »The Illustrated London News«, koju je pisao narednih trideset godina.
Chesterton se prema vlastitim priznanjima kao mladić zainteresirao za okultno, a sa svojim bratom Cecilom eksperimentirao je s prizivanjem duhova.
Sazrijevanjem je, međutim, postajao sve više ortodoksan u svojim kršćanskim uvjerenjima, što je kulminiralo preobraćanjem na katoličanstvo 1922. godine.
Chesterton je bio krupan čovjek, visok 1,93 m, težak 134 kg. Jednom je prilikom prigovorio svom prijatelju, Georgeu Bernardu Shawu: »Gledajući tebe, svatko bi pomislio da Engleskom vlada glad.« Shaw mu je odgovorio: »Gledajući tebe, svatko bi pomislio da si ju ti prouzrokovao.«
Obično je nosio kaput i zgužvan šešir, sa štapom u ruci i cigarom u ustima. Često bi zaboravljao kuda je krenuo, i propuštao bi vlakove koji su ga trebali tamo odvesti. U nekoliko je navrata slao telegrame supruzi s neke daleke (i pogrešne) lokacije, primjerice »Ja sam u Market Harboroughu. Gdje sam ono trebao biti?«, na što bi mu ona odgovorila »Kod kuće.«
Chesterton je obožavao debate i često se u njih upuštao s prijateljima kao što su George Bernard Shaw, Herbert George Wells, Bertrand Russell i Clarence Darrow. Prema njegovoj autobiografiji, on i Shaw glumili su kauboje u nijemom filmu koji nikada nije prikazan.
Preminuo je 14. lipnja 1936. godine u svojoj kući u Beaconsfieldu, u Buckinghamshireu. Govor na posmrtnoj misi u Westminsterskoj katedrali održao je Ronald Knox. Chesterton je pokopan na katoličkom groblju u Beaconsfieldu.
Njegov bogat i raznolik stvaralački opus uključuje novinarstvo, poeziju, biografiju, religiozna djela, fantaziju i kriminalističku fikciju.
Jedan je od rijetkih kršćanskih mislilaca kojemu se podjednako dive liberalni i konzervativni kršćani, a i mnogi nekršćani.
Chesterton je napisao oko 80 knjiga, nekoliko stotina pjesama, 200-tinjak kratkih priča, 4000 eseja, i nekoliko scenarija. Bio je književni i društveni kritičar, povjesničar, scenarist, teolog i branitelj katoličke crkve, debatirao je i pisao kriminalističke priče, pisao je i članke za Britansku enciklopediju. Njegov najpoznatiji lik je svećenik-istražitelj, otac Brown, koji se pojavljivao samo u kratkim pričama, dok je njegov neosporivo najpoznatiji roman Čovjek koji je bio četvrtak. Uvjereni kršćanin bio je puno prije nego što je prešao na katoličanstvo, a kršćanske se teme i simboli provlače kroz mnoga njegova djela.

Continue Reading
Your email address will not be published.